Zorg voor bewegen
De oefentherapeut: uw coach in bewegen

Oefentherapie Cesar
C. van der Straten

Gistel 1

5707 GT  Helmond

 

08.00 tot 18.00 uur, andere tijden in overleg.

Praktijk Mierlo

Medisch Centrum Mierlo
Huize Bethanië
Heer van Scherpenzeelweg  15
5731 EG Mierlo

 

maandag-en vrijdagmiddag van 13.00-18.00 uur, andere tijden in overleg.

 

Naast behandeling in de praktijk is aan huisbehandeling mogelijk in Helmond en Mierlo.

Zorgverzekering

Wij hebben met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract.
Oefentherapie wordt geheel of gedeeltelijk vergoed via uw aanvullende verzekering en in sommige gevallen ook via uw basisverzekering. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de precieze vergoeding en voorwaarde Thuisbehandeling

KVK-nummer: 32152141

Lid VvOCM

Ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici

 

netwerkchronischepijn2 
Lid van netwerk chronische pijn

 

artrosenetwerk

Lid van Artrose Netwerk

×

Waarschuwing

Fout tijdens het laden van component: com_tags, Component niet gevonden

Voorlichting patienten over chronische pijn

 

 

 
Zitschade is te compenseren

Lichaamsbeweging

Veel westerlingen zitten elke dag zeker acht uur stil. Dat dit hun lijf onherstelbare schade berokkent, was al bekend. De remedie nu ook: dagelijks een uur flink bewegen.

 
  • Wim Köhler
 27 juli 2016
Wie dagelijks acht uur zit kan de daardoor aangerichte lichamelijke schade compenseren met ruim één uur wandelen, in fiks tempo. Daarmee is het idee dat veel zitten onherstelbare schade veroorzaakt bijgesteld. De schade van zitten zou alleen te vermijden zijn door dat niet te doen.
De mogelijke compensatie rolt uit een groot onderzoek – een meta-analyse – onder ruim één miljoen westerlingen die meededen aan alle dertien tot nu toe gepubliceerde onderzoeken naar zitduur, tv-kijken en sterftekans. In die onderzoeken is gecorrigeerd voor andere voortijdige sterfte bevorderende leefgewoonten, zoals roken.
Drie uur tv-kijken is overigens net zo schadelijk als acht uur bureauwerk. Beide verhogen de kans op voortijdig overlijden met ongeveer 40 procent. Dat komt, speculeren de onderzoekers, doordat mensen vooral na het diner tv-kijken en dat is niet goed voor de stofwisseling, doordat tv-kijkers nóg onbeweeglijker zijn dan bureauzitters en waarschijnlijk vaker snacken dan bureauwerkers en doordat tv-fanaten vaak ook verder ongezond leven. 
Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, als onderdeel van een serie artikelen en commentaren over lichaamsbeweging, aan de vooravond van de Olympische Spelen in Rio.
‘Zitten is het nieuwe roken’
Drie jaar geleden kwamen de gevaren van urenlang zitten uitgebreid in het nieuws. ‘Zitten is het nieuwe roken’, werd de oneliner die nu in ieders geheugen gegrift staat. De vergelijking was treffend, want de zit-onderzoekers gaven de langzitter weinig hoop: de schade aan hart, bloedvaten en stofwisseling door een werkdag lang zitten, eventueel aangevuld met een paar uur zittend tv-kijken in de avond, liet zich niet compenseren door een paar keer per week sporten. Dat laatste maakte de parallel met roken compleet: de schade door een sigaret laat zich ook niet uitwissen.
De oplossing was: zitten minimaal vervangen door lichte inspanning, zoals staan. Bij gezondheidsbewuste bedrijven, universiteiten en overheidsinstituten verschenen veel meer vergadertafels en bureaus die verstelbaar zijn van zit- naar stahoogte. En er kwamen bureaus waaraan lopend op een loopband, of fietsend op een hometrainer kon worden gewerkt.
Vier jaar geleden, vlak voor de spelen in Londen, kwam het Britse tijdschrift ook met een serie artikelen over lichaamsbeweging en gezondheid. Toen was de conclusie dat gebrek aan lichaamsbeweging jaarlijks wereldwijd 5,3 miljoen mensen te vroeg de dood in jaagt. Nu schrijft de hoofdredactie in een commentaar dat de situatie niet is verbeterd. Sterker nog, de afgelopen vier jaar kwam vast te staan dat weinig bewegen ook de kans op dementie vergroot en dat er nog extra – onvermoed – gevaar schuilt in langdurig zitten.Het lichtpunt dat de meta-analyse biedt is de mogelijkheid om toch een dag zittend werk te doen en dat te compenseren met ruim een uur bewegen. Die 60 tot 75 minuten matig intensief bewegen per dag, om de schade van acht uur zitten ongedaan te maken, is veel meer dan de geldende aanbeveling om 150 minuten per week ‘matig intensief’ te bewegen. 420 tot 525 minuten per week is bijna drie keer meer.

Bron: NRC 

 
 
 
 
 
 Een Gameboyrug ? Kijk eens verder……
 
 
Met de komst van de apparaten met kleine schermpjes zitten we met de jaren steeds krommer: een groot probleem vooral bij kinderen.
Door te lang achter de computer, voor de tv te zitten en met het mobieltje te spelen kan een kind een gameboyrug ontwikkelen. Je kunt het ook anders noemen; een tabletrug, smartphonerug. Het is in ieder geval een kromme rug door teveel zitten, slechte zithouding en te weinig lichaamsbeweging. De kinderen zitten de hele dag, op school en thuis gaan ze op de bank hangen. Vaak hangen ze onderuitgezakt, hoofd naar voren, schouders gebogen. Er wordt niet meer op de goede houding gelet.  Buiten spelen, in bomen klimmen, touwtje springen, dat doen die kinderen bijna niet meer. De kinderen bewegen steeds minder, de spieren worden stijver en korter door verlies van spierkracht, mobiliteit, de gewrichten gaan pijn doen. De houding wordt steeds slechter, de rug steeds krommer of holler. 
Kijk eens verder……doe een buktest: laat je kind voorover hangen en proberen zijn voeten aan te tikken. Als het goed is zie je dan een mooie egale kromming. Bij een vergroeide rug zie je van de zijkant een knik, net een kraantje, en een bult. 
Kijk eens verder……het is niet te laat. Ook dan is er nog iets aan te doen. Rek en strekoefeningen, rugspierversterkende oefeningen, houdingsadviezen, zitadviezen, leren anders om te gaan met zulke apparaten.
Kijk eens verder ……….in de spiegel van de oefentherapeut Cesar. Wij zijn gespecialiseerd in het beoordelen en behandelen van houdings-en bewegingsapparaat.  Samen kunnen we kijken hoe het verder en anders moet door een behandelplan op te stellen met als doel verbetering van de houding. Zeker tot de 18e jaar is het meestal  nog bij te sturen. 
 
Maakt u zich als ouder zorgen dat uw kind een slechte houding heeft of ontwikkelt, of wilt u voorkomen dat uw kind later problemen krijgt, dan kunt u bij ons een afspraak maken voor een houdingsscreening.  
 Een Gameboyrug ? Kijk eens verder……
 test
 
het beoordelen en behandelen van houdings-en bewegingsapparaat.  Samen kunnen we kijken hoe het verder en anders moet door een behandelplan op te stellen met als doel verbetering van de houding. Zeker tot de 18e jaar is het meestal  nog bij te sturen. 
 
Maakt u zich als ouder zorgen dat uw kind een slechte houding heeft of ontwikkelt, of wilt u voorkomen dat uw kind later problemen krijgt, dan kunt u bij ons een afspraak maken voor een houdingsscreening.